30 درصد كودكان خياباني مدرسه نميروند 25مهر-93
وقتی گفته می شود رژیم داعشی ولایت فقیه عوامفریب ودروغگوی و ضد ایران وایرانی می باشد به این دلیل است که از ابتدای شکل گیری اش رهبرش بادروغ ودجالیت ووعده های عوامفریبانه که آب وبرق ومسکن مجانی است وحکومت از ۀن مستضعفان و پابرهنگان است قدرت را قبضه نمود .سپس جنگ خانمانسوز را موهبت الهی نامید. پس از سپری شدن نزدیک 36 سال شرایط آنگونه شده است که میلیون ها نفر دانش آموز بدلیل فقر خانوادگی وهزینه ی بالای تحصیلی مجبور به ترک تحصیل ومیز مدارس مدرسه شده وتبدیل به کودکان کار خیابانی شده اند . طوریکه اکنون رسانه های حکومتی گزارش داده اند که 30% کودکان خیابانی مدرسه نمی روند . البته مشخص است که رسانه ها زیر تیغ سانسور شدید هستند ومجاز نیستند آمار واقعیر ا دراین مورد بازتاب دهند.
كودكان كار و خيابان سالهاست در معرض انواع آسيبهاي جسمي و روحي قرار دارند اما دولتمردان هنوز اندر خم بازنگري آيين نامهاي هستند كه 9 سال قبل تصويب شده است. با تغيير دولت بار ديگر داستان ساماندهي اين گروه از كودكان از سر گرفته شده و مسئولان مجددا قصد بازنگري اين آيين نامه را دارند. حال آنكه كه در مقايسه با برخي كشورها مانند تركيه، آذربايجان و حتي كشورهاي حاشيه خليج فارس كه در گذشته اوضاع بدتري نسبت به كشورمان داشتند وضعيت كودكان كار ايران بدتر شده و نسبت به كشوري مانند افغانستان وضعيت بهتري داريم. آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان اولين بار در دولت نهم مطرح و به تصويب رسيد و قرار بر اين بود كه با همكاري دستگاهها و ارگانهاي ذيربط در زمينه جمع آوري و ساماندهي اين كودكان، اقدامات مثبت و مهمي انجام شود اما متاسفانه طي 9 سال گذشته هيچ اتفاق مثبتي رخ نداد و تنها دو جلسه برگزار شد. دولت جديد نيز در سال گذشته يك جلسه و امسال نيز دومين جلسه خود را با حضور نمايندگان و فعالان حوزه كودكان كار و خيابان انجام داد و در نهايت قرار شد آيين نامه مورد بازنگري قرار گيرد. البته كارشناسان براين باورند كه تدوين آيين نامه اصلي چندين ماه زمان برده و از نظر تمامي فعالان و كارشناسان متخصص نيز در آن استفاده شده و ديگر نيازي به بازنگري مجدد و اتلاف چند ماه زمان ديگر ندارد و اين كار بازگشت به نقطه صفر بوده و بيهوده است. يكي از ارگانهايي كه وظيفه اصلي در نگهداري كودكان كار و خيابان دارد سازمان بهزيستي است كه براساس آيين نامه موجود بايد زمينه نگهداري و آموزش اين كودكان را برعهده گيرد. اين سازمان كودكاني را كه جمع آوري ميشوند نگهداري ميكند اما براساس قانون كودكاني را كه داراي سرپرست هستند مدتي پس از نگهداري به خانواده هايشان باز ميگردانند.
* بازگشت مجدد كودكان كار به خيابانبراساس آمارهاي سازمان بهزيستي 75 درصد كودكان كار و خيابان داراي سرپرست هستند و برهمين اساس نميتواند مدت زيادي اين كودكان را نگه داشت و مجددا با بازگشت به خانواده درصد زيادي از آنان به خيابان باز ميگردند و اين چرخه باطل ادامه پيدا ميكند. البته بهزيستي طرحي آموزشي را با عنوان كودك و خانواده در 5 استان كشور اجرايي كرده كه طي آن علاوه بر تقويت هويت اجتماعي و گروهي كودكان با همكاري تشكلهاي غير دولتي زمينه توانمند سازي كودك و خانواده آنان فراهم و امكان بازگشت به خيابان براي اين كودكان كم شده است كه البته تعداد زيادي از كودكان كار و خيابان مشمول اين طرح نميشوند. مدير كل آسيبهاي اجتماعي سازمان بهزيستي به تحقيقي كه در مورد كودكان خياباني انجام شده اشاره و عنوان كرد تحقيقات نشان ميدهد حدود 30 درصد از كودكان كار و خياباني به مدرسه نميروند همچنين حدود 31 درصد كودكان خياباني 6 تا 11 سال و 9 درصد نيز زير 6 سال سن دارند. اين آمارها نشان دهنده اين است كه سيستم آموزشي كشورمان نتوانسته زمينه تحصيل رايگان اين كودكان را در مراكز آموزشي فراهم كند و با توجه به اينكه درصد زيادي از اين كودكان در سن مدرسه قرار دارند به همين دليل مسولان نهادهاي مربوطه بايد اين امكان را براي كودكان كار و خيابان فراهم كنند. "وليالله نصر" همچنين عنوان كرد كه سال گذشته 5 هزار كودك خياباني و كار ساماندهي شدهاند و چنانچه موردي در ميان كودكان خياباني از اعتياد مشاهده شود به مراكز ترك اعتياد داخل سازمان و يا وزارت بهداشت فرستاده ميشود و با توجه به اينكه وزارت بهداشت يك عضو از ستاد ساماندهي كودكان خياباني است انتظار ما اين است كه كمي بيشتر در رابطه با درمان اعتياد كودكان به سازمان بهزيستي كمك كند. از سوي ديگر شرايط اقتصادي بد و نابساماني خانوادهها، بدسرپرستي و معضلات و آسيبهاي اجتماعي نيز باعث شده كه 60 درصد كودكان كار و خيابان نان آور خانواده خود باشند و يا اينكه به كمك والدين خود بيايند اين درحالي است كه اين موضوع نيز براساس قوانين بينالمللي كار درست نيست و كودك زير 18 سال نبايد كار كند.
* آسيبهاي اجتماعي در كمين كودكان كار و خيابانكارشناسان عنوان ميكنند كه كار در خيابان و محيطهاي ناامن و پنهاني براي كودكان باعث بروز آسيبهاي اجتماعي زيادي مانند اعتياد، بزه و... ميشود كه اين موارد در بزرگسالي مشكلات زيادي را براي آنان فراهم ميكند بطوريكه در صورت عدم رفع اين مشكلات پيامدهاي ناگواري ايجاد خواهد شد و البته برخي از اين كودكان نيز در دام باندهاي خلافكار مافيايي گرفتار ميشوند كه در صورت شناسايي بهزيستي به تنها?ي نميتواند در اين زمينه اقدامي انجام دهد و نيازمند همكاري ارگانهاي ديگر است. از سوي ديگر حل مشكل كودكان خياباني در گروي يك همكاري فرابخشي ميان دستگاههاي مختلف است و تا زماني كه ارگانها نسبت به موضوع ساماندهي كودكان خياباني حساس نباشند و همكاري نكنند هيچ وقت در زمينه جمع آوري، ساماندهي، آموزش، فرهنگ سازي و... به موفقيتي دست پيدا نخواهيم كرد. مدير كل آسيبهاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در مورد آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان گفت: شوراي ساماندهي كودكان خياباني بعد از 8 سال از تصويب تعطيل بود و عليرغم اينكه 11 دستگاه عضو آن هستند اما جلسهاي براي ساماندهي كودكان تشكيل نشد اما به تازگي در سال جاري براي استفاده از نظرات كارشناسان و تشكلهاي غير دولتي اتاق فكري با حضور اين افراد و همچنين وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي تشكيل شد. "روزبه كردوني" گفت: علاوه بر تهران در دو استان البرز و گلستان نيز شوراي ساماندهي كودكان كار و خيابان تشكيل شده است.
* 40 درصد كودكان از اتباع بيگانه هستندهمچنين با توجه به اينكه براساس گفته مسئولان بهزيستي 65درصد كودكان كار و خياباني در كل كشور و همچنين 40 درصد كودكان كار و خيابان در تهران اتباع بيگانه هستند متاسفانه در آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان هيچ صحبتي از اتباع بيگانه به ميان نيامده است و همين موضوع مشكلاتي را براي جمع آوري ساماندهي و تحصيل كودكان ايجاد كرده است. وي درباره بازنگري آيين نامه گفت: آيين نامه قبلي يكسري نواقصي داشت و با توجه به اينكه دو دستگاه وزارت كشور و دفتر اتباع در شوراي ساماندهي عضو نبودند به همين دليل امكان انجام يكسري اقدامات براي كودكان كار و خيابان خارجي مانند تحصيل، بيمه و... آنان وجود نداشت بنابراين آيين نامه با استفاده از نظرات كارشناسان بازنگري ميشود. تحقيقي كه در تهران براي كودكان كار و خيابان انجام شده نشان ميدهد كه حدود 60 درصد كودكان خيابان ايراني هستند. همچنين 45 درصد كودكان بين 10 تا 14 سال سن داشته و 34 درصد از كودكان خياباني در حال تحصيل بوده و 40 درصد ترك تحصيل كردهاند و 24 درصد از كودكان نيز اصلا به مدرسه نرفتهاند.همچنين اغلب كودكان كار در اقداماتي مانند دستفروشي و باربري مشغول به كار هستند. مدير كل آسيبهاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي به وظايف دستگاههاي عضو اشاره و تاكيد كرد: با توجه به اينكه در سالهاي گذشته اقدام عملي در زمينه ساماندهي كودكان كار و خيابان انجام نشده به همين دليل 7 ماه كار كردهايم تا وظايف 11 دستگاه عضو به طور واضح و شفاف مشخص و به آنها اعلام شود تا ديگر مشكلي در اجرا ايجاد نشود. "كردوني" بازنگري آيين نامه را اتفاقي مفيددانشته و معتقد است در حوزه ساماندهي كودكان به تدبير نياز داريم و براي موفقيت در حوزه آسيبهاي اجتماعي دولت و مردم بايد در كنار هم قرار گرفته وفعاليت كنند و يك ارگان و يا دولت به تنهايي نميتواند اقدامي انجام دهد.
* بازنگري آيين نامه كودكان كار بازگشت به نقطه صفراما عضو كميسيون اجتماعي مجلس بازنگري آيين نامه ساماندهي كودكان خياباني و كار را اقدام بيهودهاي دانسته كه باعث ميشود مجددا به اول خط بازگرديم و معتقد است ساماندهي اين كودكان نياز به همكاري دولت و مشاركت مردم دارد. وي در مورد كودكان كار و خيابان گفت: مشكل ما اين است كه هميشه سراغ علت نميرويم بلكه مشغول پيدا كردن معلول ميشويم به همين علت نميتوانيم راه حل درستي براي رفع مشكلات اجتماعي پيدا كنيم. "سعيدي" با اشاره به اينكه بايد مشكلات و معضلات اجتماعي را به صورتي ريشهاي برطرف كنيم، تاكيد كرد: بايد ببينيم دليل بروز آسيبهاي اجتماعي چيست و بعد با توجه به علت اصلي براي رفع آن برنامه ريزي ويژه و گستردهاي انجام دهيم. مخبر كميسيون اجتماعي مجلس با تاكيد بر اينكه جمع آوري و رها كردن كودكان خياباني كار بيهودهاي است، گفت: چندين سال است كه فقط جمع آوري كوتاه مدت اين كودكان مدنظر دستگاهها قرار گرفته اما متاسفانه پس از مدتي اين كودكان مجددا در خيابان رها ميشوند و همان پروسه ادامه پيدا ميكند.
وي در مورد اصلاح و تغيير آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان اظهار داشت: بازنگري و تغيير آيين نامه مشكلي از اين كودكان برطرف نميكند و اينكه هر سال بياييم آيين نامه را تغيير دهيم و يا اينكه كمپهاي نگهداري كودكان كار و خيابان را افزايش دهيم نميتوانيم مبارزه جدي با علل و عوامل افزايش آسيبهاي اجتماعي و همچنين رشد اين كودكان در خيابانها داشته باشيم. * ضرورت مشاركت مردم و دولت در ساماندهي كودكان استفاده از تجربيات موفق استانهايي كه در آنها كودك خياباني كم است نيز از جمله مواردي است كه كارشناسان روي آن تاكيد دارند بطوريكه در برخي از استانها مانند تبريز، تعداد كودكان كار و خيابان نسبت به گذشته بسيار كم شده و ديگر در خيابان با اين معضل اجتماعي روبرو نيستيم.
وي اظهار داشت: از سوي ديگر بايد دولتها از مشاركت مردم نيز در رفع معضلات اجتماعي استفاده بهينه را داشته باشند در غير اين صورت اقداماتي كه انجام ميشود موفقيتآميز نخواهد بود. "سعيدي" با اشاره به اينكه در حال حاضر سيستم اداري ما هنوز نتوانسته زمينههاي مشاركت مردم را فراهم كند تا بتوانند از وجود مردم و كمكهايي كه ميكنند گفت: براي كاهش تعداد كودكان كار و خيابان بهرهمند شوند اين در حالي است كه در تمام دنيا و كشورهايي كه در كاهش و رفع معضلات اجتماعي موفق بودند همكاري مردم در كنار امكانات دولتي وجود داشته است. وي با اشاره به اينكه نبايد به امكانات دولتي اكتفا كرد به دليل اينكه امكانات و اعتبارات دولت محدود است، گفت: دولت به تنهايي نميتواند با توجه به امكاناتي كه دارد از عهده تمام مشكلات اجتماعي برآيد به همين دليل نبايد فقط به اين امكانات توجه كرد. از سوي ديگر با توجه به اينكه ريشه تمامي معضلات اجتماعي فقر و فرهنگ است بنابراين دولت بايستي فرهنگسازي لازم را انجام دهد اما متاسفانه دولتها تصور ميكنند فرهنگ خود به خود ساخته ميشود در حاليكه اين گونه نيست و بر همين اساس كشورهايي مانند چين و ژاپن كار كردن را به فرهنگ عمومي تبديل كردهاند در حاليكه در ابتدا اين گونه نبوده است.
* نسبت به افغانستان وضعيت بهتري داريمبه گفته عضو كميسيون اجتماعي، درباره مسائل اجتماعي، فرهنگسازي لازم انجام نميشود؛ چنانچه اين اتفاق رخ دهد به صورت جزيرهاي و جدا جدا از سوي دستگاههاي مختلف و يا مقطعي و كوتاه مدت انجام ميشود كه دردي نيز دوا نخواهد شد. "سعيدي" با اشاره به اينكه استمرار نداشتن اقدامات فرهنگي و عدم همكاري نهادها و دستگاههاي مرتبط باعث افزايش مشكلات اجتماعي ميشود، تصريح كرد: ساخت مقطعي سريالها در خصوص جمعآوري كودكان خياباني و كار موضوعي است كه مدتي قبل اتفاق افتاد اما پس از آن دوباره متوقف شد به همين دليل مسئولان بايد نسبت به انجام برنامه و طرحهاي بلندمدت و پيوسته به طور جدي اقدام نمايند. وي به معضل كودكان كار و خيابان در كشورهاي همسايه اشاره كرد و گفت: در مقايسه با برخي كشورها مانند تركيه، آذربايجان و حتي كشورهاي حاشيه خليج فارس كه در گذشته اوضاع بدتري نسبت به ايران داشتند الان وضعيت ما بدتر از اين كشورهاست اما نسبت به كشوري مانند افغانستان وضعيت بهتري داريم. به گزارش مهر و به گفته اين نماينده مجلس، رها كردن موضوعات اجتماعي و تكرار مجدد آنها پس از مدتي نقطه سرخط است و آغاز مجدد و اينكه هر دولت و وزيري كه تغيير ميكند بيايد اقداماتي از صفر شروع كند و بگويد تمامي كارهاي دولت قبلي اشتباه بوده درست نيست و بايد اين تفكر و رويه اصلاح شود و در غير اين صورت هيچ اقدام و طرحي به سرانجام نميرسد.
وي با اشاره به اينكه مردم نسبت به اين موضوع و تغيير برنامهها در هر دولت ناراحت هستند گفت: افرادي كه در اين برنامه دچار آسيب و لطمه ميشوند فقط مردم هستند كه به نظام و دولت اعتماد ميكنند و انتظار دارند برنامههايي كه در هر دولت پياده ميشود حداقل به سرانجام برسد و اين گونه نباشد كه در دولت بعد دوباره مجددا از صفر آغاز شود. بنابراين پديدههاي اجتماعي با بازگشت از نقطه اول با آغاز مجدد با مشكلات جديدي روبرو ميشوند كه يكي از چالشهاي ما در كميسيونهاي اجتماعي نيز همين موضوع است. * مذاكره مجلس با مسئولان وزارت رفاه در مورد بازنگري آييننامه كودكان كار وي با تاكيد بر اينكه مكاتباتي به طور مرتب و همچنين جلسات مختلفي با مسئولان دستگاهها انجام داده ايم، گفت: در مورد آيين نامه ساماندهي كودكان خياباني با مسئولان وزارت تعاون و كار اجتماعي مذاكره و مكاتبه كردهايم و به طور مرتب پيگير اين موضوع هستيم. به گفته "سعيدي"، آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان 9سال است كه به تصويب رسيده اما مجددا در دولت جديد بازنگري ميشود كه اين درست نيست و از وزير رفاه در اين خصوص سئوال خواهيم كرد.
* بازگشت مجدد كودكان كار به خيابانبراساس آمارهاي سازمان بهزيستي 75 درصد كودكان كار و خيابان داراي سرپرست هستند و برهمين اساس نميتواند مدت زيادي اين كودكان را نگه داشت و مجددا با بازگشت به خانواده درصد زيادي از آنان به خيابان باز ميگردند و اين چرخه باطل ادامه پيدا ميكند. البته بهزيستي طرحي آموزشي را با عنوان كودك و خانواده در 5 استان كشور اجرايي كرده كه طي آن علاوه بر تقويت هويت اجتماعي و گروهي كودكان با همكاري تشكلهاي غير دولتي زمينه توانمند سازي كودك و خانواده آنان فراهم و امكان بازگشت به خيابان براي اين كودكان كم شده است كه البته تعداد زيادي از كودكان كار و خيابان مشمول اين طرح نميشوند. مدير كل آسيبهاي اجتماعي سازمان بهزيستي به تحقيقي كه در مورد كودكان خياباني انجام شده اشاره و عنوان كرد تحقيقات نشان ميدهد حدود 30 درصد از كودكان كار و خياباني به مدرسه نميروند همچنين حدود 31 درصد كودكان خياباني 6 تا 11 سال و 9 درصد نيز زير 6 سال سن دارند. اين آمارها نشان دهنده اين است كه سيستم آموزشي كشورمان نتوانسته زمينه تحصيل رايگان اين كودكان را در مراكز آموزشي فراهم كند و با توجه به اينكه درصد زيادي از اين كودكان در سن مدرسه قرار دارند به همين دليل مسولان نهادهاي مربوطه بايد اين امكان را براي كودكان كار و خيابان فراهم كنند. "وليالله نصر" همچنين عنوان كرد كه سال گذشته 5 هزار كودك خياباني و كار ساماندهي شدهاند و چنانچه موردي در ميان كودكان خياباني از اعتياد مشاهده شود به مراكز ترك اعتياد داخل سازمان و يا وزارت بهداشت فرستاده ميشود و با توجه به اينكه وزارت بهداشت يك عضو از ستاد ساماندهي كودكان خياباني است انتظار ما اين است كه كمي بيشتر در رابطه با درمان اعتياد كودكان به سازمان بهزيستي كمك كند. از سوي ديگر شرايط اقتصادي بد و نابساماني خانوادهها، بدسرپرستي و معضلات و آسيبهاي اجتماعي نيز باعث شده كه 60 درصد كودكان كار و خيابان نان آور خانواده خود باشند و يا اينكه به كمك والدين خود بيايند اين درحالي است كه اين موضوع نيز براساس قوانين بينالمللي كار درست نيست و كودك زير 18 سال نبايد كار كند.
* آسيبهاي اجتماعي در كمين كودكان كار و خيابانكارشناسان عنوان ميكنند كه كار در خيابان و محيطهاي ناامن و پنهاني براي كودكان باعث بروز آسيبهاي اجتماعي زيادي مانند اعتياد، بزه و... ميشود كه اين موارد در بزرگسالي مشكلات زيادي را براي آنان فراهم ميكند بطوريكه در صورت عدم رفع اين مشكلات پيامدهاي ناگواري ايجاد خواهد شد و البته برخي از اين كودكان نيز در دام باندهاي خلافكار مافيايي گرفتار ميشوند كه در صورت شناسايي بهزيستي به تنها?ي نميتواند در اين زمينه اقدامي انجام دهد و نيازمند همكاري ارگانهاي ديگر است. از سوي ديگر حل مشكل كودكان خياباني در گروي يك همكاري فرابخشي ميان دستگاههاي مختلف است و تا زماني كه ارگانها نسبت به موضوع ساماندهي كودكان خياباني حساس نباشند و همكاري نكنند هيچ وقت در زمينه جمع آوري، ساماندهي، آموزش، فرهنگ سازي و... به موفقيتي دست پيدا نخواهيم كرد. مدير كل آسيبهاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در مورد آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان گفت: شوراي ساماندهي كودكان خياباني بعد از 8 سال از تصويب تعطيل بود و عليرغم اينكه 11 دستگاه عضو آن هستند اما جلسهاي براي ساماندهي كودكان تشكيل نشد اما به تازگي در سال جاري براي استفاده از نظرات كارشناسان و تشكلهاي غير دولتي اتاق فكري با حضور اين افراد و همچنين وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي تشكيل شد. "روزبه كردوني" گفت: علاوه بر تهران در دو استان البرز و گلستان نيز شوراي ساماندهي كودكان كار و خيابان تشكيل شده است.
* 40 درصد كودكان از اتباع بيگانه هستندهمچنين با توجه به اينكه براساس گفته مسئولان بهزيستي 65درصد كودكان كار و خياباني در كل كشور و همچنين 40 درصد كودكان كار و خيابان در تهران اتباع بيگانه هستند متاسفانه در آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان هيچ صحبتي از اتباع بيگانه به ميان نيامده است و همين موضوع مشكلاتي را براي جمع آوري ساماندهي و تحصيل كودكان ايجاد كرده است. وي درباره بازنگري آيين نامه گفت: آيين نامه قبلي يكسري نواقصي داشت و با توجه به اينكه دو دستگاه وزارت كشور و دفتر اتباع در شوراي ساماندهي عضو نبودند به همين دليل امكان انجام يكسري اقدامات براي كودكان كار و خيابان خارجي مانند تحصيل، بيمه و... آنان وجود نداشت بنابراين آيين نامه با استفاده از نظرات كارشناسان بازنگري ميشود. تحقيقي كه در تهران براي كودكان كار و خيابان انجام شده نشان ميدهد كه حدود 60 درصد كودكان خيابان ايراني هستند. همچنين 45 درصد كودكان بين 10 تا 14 سال سن داشته و 34 درصد از كودكان خياباني در حال تحصيل بوده و 40 درصد ترك تحصيل كردهاند و 24 درصد از كودكان نيز اصلا به مدرسه نرفتهاند.همچنين اغلب كودكان كار در اقداماتي مانند دستفروشي و باربري مشغول به كار هستند. مدير كل آسيبهاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي به وظايف دستگاههاي عضو اشاره و تاكيد كرد: با توجه به اينكه در سالهاي گذشته اقدام عملي در زمينه ساماندهي كودكان كار و خيابان انجام نشده به همين دليل 7 ماه كار كردهايم تا وظايف 11 دستگاه عضو به طور واضح و شفاف مشخص و به آنها اعلام شود تا ديگر مشكلي در اجرا ايجاد نشود. "كردوني" بازنگري آيين نامه را اتفاقي مفيددانشته و معتقد است در حوزه ساماندهي كودكان به تدبير نياز داريم و براي موفقيت در حوزه آسيبهاي اجتماعي دولت و مردم بايد در كنار هم قرار گرفته وفعاليت كنند و يك ارگان و يا دولت به تنهايي نميتواند اقدامي انجام دهد.
* بازنگري آيين نامه كودكان كار بازگشت به نقطه صفراما عضو كميسيون اجتماعي مجلس بازنگري آيين نامه ساماندهي كودكان خياباني و كار را اقدام بيهودهاي دانسته كه باعث ميشود مجددا به اول خط بازگرديم و معتقد است ساماندهي اين كودكان نياز به همكاري دولت و مشاركت مردم دارد. وي در مورد كودكان كار و خيابان گفت: مشكل ما اين است كه هميشه سراغ علت نميرويم بلكه مشغول پيدا كردن معلول ميشويم به همين علت نميتوانيم راه حل درستي براي رفع مشكلات اجتماعي پيدا كنيم. "سعيدي" با اشاره به اينكه بايد مشكلات و معضلات اجتماعي را به صورتي ريشهاي برطرف كنيم، تاكيد كرد: بايد ببينيم دليل بروز آسيبهاي اجتماعي چيست و بعد با توجه به علت اصلي براي رفع آن برنامه ريزي ويژه و گستردهاي انجام دهيم. مخبر كميسيون اجتماعي مجلس با تاكيد بر اينكه جمع آوري و رها كردن كودكان خياباني كار بيهودهاي است، گفت: چندين سال است كه فقط جمع آوري كوتاه مدت اين كودكان مدنظر دستگاهها قرار گرفته اما متاسفانه پس از مدتي اين كودكان مجددا در خيابان رها ميشوند و همان پروسه ادامه پيدا ميكند.
وي در مورد اصلاح و تغيير آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان اظهار داشت: بازنگري و تغيير آيين نامه مشكلي از اين كودكان برطرف نميكند و اينكه هر سال بياييم آيين نامه را تغيير دهيم و يا اينكه كمپهاي نگهداري كودكان كار و خيابان را افزايش دهيم نميتوانيم مبارزه جدي با علل و عوامل افزايش آسيبهاي اجتماعي و همچنين رشد اين كودكان در خيابانها داشته باشيم. * ضرورت مشاركت مردم و دولت در ساماندهي كودكان استفاده از تجربيات موفق استانهايي كه در آنها كودك خياباني كم است نيز از جمله مواردي است كه كارشناسان روي آن تاكيد دارند بطوريكه در برخي از استانها مانند تبريز، تعداد كودكان كار و خيابان نسبت به گذشته بسيار كم شده و ديگر در خيابان با اين معضل اجتماعي روبرو نيستيم.
وي اظهار داشت: از سوي ديگر بايد دولتها از مشاركت مردم نيز در رفع معضلات اجتماعي استفاده بهينه را داشته باشند در غير اين صورت اقداماتي كه انجام ميشود موفقيتآميز نخواهد بود. "سعيدي" با اشاره به اينكه در حال حاضر سيستم اداري ما هنوز نتوانسته زمينههاي مشاركت مردم را فراهم كند تا بتوانند از وجود مردم و كمكهايي كه ميكنند گفت: براي كاهش تعداد كودكان كار و خيابان بهرهمند شوند اين در حالي است كه در تمام دنيا و كشورهايي كه در كاهش و رفع معضلات اجتماعي موفق بودند همكاري مردم در كنار امكانات دولتي وجود داشته است. وي با اشاره به اينكه نبايد به امكانات دولتي اكتفا كرد به دليل اينكه امكانات و اعتبارات دولت محدود است، گفت: دولت به تنهايي نميتواند با توجه به امكاناتي كه دارد از عهده تمام مشكلات اجتماعي برآيد به همين دليل نبايد فقط به اين امكانات توجه كرد. از سوي ديگر با توجه به اينكه ريشه تمامي معضلات اجتماعي فقر و فرهنگ است بنابراين دولت بايستي فرهنگسازي لازم را انجام دهد اما متاسفانه دولتها تصور ميكنند فرهنگ خود به خود ساخته ميشود در حاليكه اين گونه نيست و بر همين اساس كشورهايي مانند چين و ژاپن كار كردن را به فرهنگ عمومي تبديل كردهاند در حاليكه در ابتدا اين گونه نبوده است.
* نسبت به افغانستان وضعيت بهتري داريمبه گفته عضو كميسيون اجتماعي، درباره مسائل اجتماعي، فرهنگسازي لازم انجام نميشود؛ چنانچه اين اتفاق رخ دهد به صورت جزيرهاي و جدا جدا از سوي دستگاههاي مختلف و يا مقطعي و كوتاه مدت انجام ميشود كه دردي نيز دوا نخواهد شد. "سعيدي" با اشاره به اينكه استمرار نداشتن اقدامات فرهنگي و عدم همكاري نهادها و دستگاههاي مرتبط باعث افزايش مشكلات اجتماعي ميشود، تصريح كرد: ساخت مقطعي سريالها در خصوص جمعآوري كودكان خياباني و كار موضوعي است كه مدتي قبل اتفاق افتاد اما پس از آن دوباره متوقف شد به همين دليل مسئولان بايد نسبت به انجام برنامه و طرحهاي بلندمدت و پيوسته به طور جدي اقدام نمايند. وي به معضل كودكان كار و خيابان در كشورهاي همسايه اشاره كرد و گفت: در مقايسه با برخي كشورها مانند تركيه، آذربايجان و حتي كشورهاي حاشيه خليج فارس كه در گذشته اوضاع بدتري نسبت به ايران داشتند الان وضعيت ما بدتر از اين كشورهاست اما نسبت به كشوري مانند افغانستان وضعيت بهتري داريم. به گزارش مهر و به گفته اين نماينده مجلس، رها كردن موضوعات اجتماعي و تكرار مجدد آنها پس از مدتي نقطه سرخط است و آغاز مجدد و اينكه هر دولت و وزيري كه تغيير ميكند بيايد اقداماتي از صفر شروع كند و بگويد تمامي كارهاي دولت قبلي اشتباه بوده درست نيست و بايد اين تفكر و رويه اصلاح شود و در غير اين صورت هيچ اقدام و طرحي به سرانجام نميرسد.
وي با اشاره به اينكه مردم نسبت به اين موضوع و تغيير برنامهها در هر دولت ناراحت هستند گفت: افرادي كه در اين برنامه دچار آسيب و لطمه ميشوند فقط مردم هستند كه به نظام و دولت اعتماد ميكنند و انتظار دارند برنامههايي كه در هر دولت پياده ميشود حداقل به سرانجام برسد و اين گونه نباشد كه در دولت بعد دوباره مجددا از صفر آغاز شود. بنابراين پديدههاي اجتماعي با بازگشت از نقطه اول با آغاز مجدد با مشكلات جديدي روبرو ميشوند كه يكي از چالشهاي ما در كميسيونهاي اجتماعي نيز همين موضوع است. * مذاكره مجلس با مسئولان وزارت رفاه در مورد بازنگري آييننامه كودكان كار وي با تاكيد بر اينكه مكاتباتي به طور مرتب و همچنين جلسات مختلفي با مسئولان دستگاهها انجام داده ايم، گفت: در مورد آيين نامه ساماندهي كودكان خياباني با مسئولان وزارت تعاون و كار اجتماعي مذاكره و مكاتبه كردهايم و به طور مرتب پيگير اين موضوع هستيم. به گفته "سعيدي"، آيين نامه ساماندهي كودكان كار و خيابان 9سال است كه به تصويب رسيده اما مجددا در دولت جديد بازنگري ميشود كه اين درست نيست و از وزير رفاه در اين خصوص سئوال خواهيم كرد.
No comments:
Post a Comment