Monday, March 9, 2015

چرا پشه‌ها شب‌ها به میهمانی می‌روند؟

دانستنی‌ها
چرا پشه‌ها شب‌ها به میهمانی می‌روند؟  18اسفند-93

عجب رند وموقعیت شناس و فرصت طلب اند پشه ها!! بی خود نیست که برخی ازدوستان فرصت طلب نادوست به پشه تشبیه شده اند .زیرا که در موردشان چنین گفته  شده است : این دغل دوستان که می بینید ، مگسانند گرد شیرینی.
همچنین ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد  در موردپشه گفته:
پَشه به گروهی از حشرات گفته می‌شود که در خانوادهٔ Culicidae قرار می‌گیرند. جنس ماده بیشتر گونه‌های پشه زندگی انگلی دارند و از راه خوردن خون جانوران دیگر از جمله پستانداران، پرندگان، خزندگان، دوزیستان و حتی برخی از ماهی‌ها تغذیه می‌کنند و برخی از آن‌ها بی‌مهرگان را نیز هدف قرار می‌دهند. خونی که از این راه از دست می‌رود ناچیزتر از آن است که اهمیتی داشته باشد اما خارشتحریکی محل گزش می‌تواند یک عامل آزاردهنده جدی باشد. مهمتر از آن برخی از گونه‌های پشه به عنوان ناقل بیماری‌های گوناگون عمل می‌کنند و عامل بیماری را از یک میزبان به یک میزبان دیگر منتقل می‌کنند. مالاریا، تب زرد، ویروس نیل غربی و فیلاریازیس از خطرناکترین انواع بیماری‌های هستند که توسط برخی انواع پشه منتقل می‌شوند.
 پژوهش‌های صورت گرفته توسط محققان دانشگاه نوتردام نشان می‌دهد، پشه‌های آنوفل ناقل اصلی مالاریا در آفریقا، بوی بدن میزبان را در هنگام شب بهتر احساس می‌کنند.به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، این مطالعه یک رویکرد یکپارچه برای بررسی توانایی پشه‌ها در استشمام بوها در طول شبانه روز و شامل روش‌های پروتئوم، حسی فیزیولوژیکی و رفتاری محسوب می‌شود.محققان دپارتمان علوم زیستی موسسه Eck به سرپرستی «جیلیس دافیلد» در تحقیقات خود، نقش خانواده عمده‌ای از پروتئین‌های حسی پشه موسوم به OBPs را که در تنظیم روزانه حساسیت بویایی دخالت دارند، مورد بررسی قرار دادند.به نظر می‌رسد پروتئین‌های OBPs در شاخک و دهان حشره به متمرکز کردن مولکول‌های بو‌دار و انتقال آنها به گیرنده‌های بویایی کمک می‌کند.در این مطالعه، فراوانی ریتم روزانه پروتئین OBPs نشان داده می‌شود که بالاترین غلظت در اندام‌های حسی پشه در هنگام شب ایجاد می‌شود.این کشف می‌تواند مسیر را برای توسعه روش‌های موثر محافظتی در مقابل حشرات ناقل بیماری‌ها هموار کند.نتایج این مطالعه در مجله Nature‌ منتشر شده است.
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment